tisdag 20 september 2011

Pang på rödbetan!

Efter förra veckans mera filosofiskt inriktade bloggar är det nu dags att bli mer konkret. Lite mera pang på rödbetan, alltså.
Enligt utredningen Närhet och Samverkan ska s k samfälligheter med flera pastorat inte längre få finnas. Göteborgs samfällighet är landets största med över 30 pastorat. Ett pastorat består oftast av flera församlingar. Kyrkoherden är pastoratets chef. Sedan 1990-talets mitt finns det möjlighet att bilda enförsamlingspastorat. Därför är Näsets församling ett pastorat, har en egen kyrkoherde och ingår i Göteborgs samfällighet.
Förslaget är nu alltså att samfälligheter inte ska finnas, utan bli pastorat. Med följden att Göteborg, förutom Hisingen, blir ett enda pastorat med en enda kyrkoherde.
Varför förutom Hisingen, undrar ni? Jag tror att svaret är att där har man där relativt nyligen gått genom en stor omorganisation och det får räcka så.
Vem ska då bli kyrkoherde i Göteborg, undrar ni kanske vidare?
Alla utgår från att det måste bli domprosten.
Hur skapar detta jättepastorat den närhet, som utredningen efterfrågar och har som utgångspunkt på sitt betraktelsesätt?
Förmodligen genom att begreppet församling blir det centrala. Den teologiska definitionen av begreppet församling lämnas dock därhän, eller snarare får stå öppen för olika tolkningar.

Frågor på detta? Jo, det finns det:
Om man vill bygga kyrkan underifrån varför blir då församlingarna avlövade sitt lokala ansvar? (se blogg 110914)
En tjänst som ”superkyrkoherde” i Göteborg, borde inte den sökas i vanlig ordning?
Blir inte ett pastorat Storgöteborg, som ett stift i stiftet?
Skulle det inte vara bättre att dela upp Göteborg i flera mer rimligt stora pastorat?

Men framför allt:
Mentalt har Svenska kyrkan fortfarande lång väg att gå till att uppfatta sig själv som och leva som ett fristående trossamfund, detta efter att ha varit ”det statliga salighetsverket” i århundraden. För att skynda på den frigörelse-processen, och våga bygga underifrån, bör den nya organisationsformen skaka av sig sitt myndighetstänk.
Organisationer är människor som ska tillåtas tänka nytt tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar