måndag 28 mars 2011

Kartritare utan gränser

Den man som ritat kartan över Näsets församling på hemsidan heter Stig. Han är en kompis till mej och en spjuver. Han har dessutom ritat de kartor över eventuellt möjliga nya församlingar som nu diskuteras.
Det är när han sitter och ritar församlingsgränser till kommande nummer av Kyrkbladet på Näset som tanken dyker upp: Tänk om det funnes en förening ”Kartritare utan gränser”! En idé han fått via radioprogrammet Spanarna.

Åt detta har vi fnissat båda. Stig bor inte i församlingen, men genom sina engagemang tillhör han den mer än många andra. Han har sin barndom och uppväxt bland de fria trossamfunden. Det är klart, tänker jag, att det i grunden känns konstigt för honom att rita geografiska gränser för en församling!

Den dag kommer mycket snart, om den inte redan är här, då våra uppfattningar om tillhörighet styrs av helt andra saker än skattskrivning. Den kommer att styras av sådant som är greppbart och synligt. Av en lojalitet som utgår från den punkt där vi känner oss hemma.

Och då är det nog rätt döfött att sitta och rita nya kartor och låta energi och lust sippra ut genom omorganiseradets grovmaskiga fångstnät.

I morgon kommer ett nytt inlägg.

Ingmar Hesslefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar