torsdag 26 maj 2011

...församling ska ligga till grund...

Det har varit tyst på den här bloggen några veckor. Vill kanske inte påstå att jag vilat på hanen, men när Svenska kyrkan, på nationell nivå som det heter, presenterat sin strukturutredning, Närhet och Samverkan, har det funnits anledning att avvakta hur församlingsutskottet i Göteborgs stiftstyrelse skulle hantera sin egen utredning.

Nu har den reaktionen kommit. Jag citerar ur deras PM 2011-05-20:
På sammanträde den 13 maj beslutade församlingsutskottet följande;

  • Utredningens avsikt och definition av församling ska ligga till grund för det fortsatta utredningsarbetet. Det innebär att församlingen främst ska ses som en gudstjänstfirande gemenskap. Detta förhållningssätt ska även i fortsättningen genomsyra stiftets strukturarbete.

  • Inga beslut om församlingssammanläggningar kommer att fattas mot berörda enheters vilja före kyrkomötets beslut med anledning av strukturutredningens förslag i november 2012. Om berörda församlingar är eniga och själva begär sammanläggning så kommer församlingsutskottet överväga att föreslå stiftsstyrelsen att besluta om sådan ändring.

  • De tidigare förmedlade tidsplanerna rörande strukturutredningarna i Nylöse, Älvsborgs och Domprosteriets kontrakt, gäller inte längre. Dock kvarstår inplanerade möten mellan församlingar och församlingsutskottet. För Domprosteriets kontrakt är överläggning bokad den 10 juni. Församlingarna i Nylöse kontrakt och Älvsborgs kontrakt inbjuds till samtal med församlingsutskottet i samband med utskottets sammanträden under hösten 2011.

Stiftets handläggare ska således fortsätta utredningsarbetet genom att föra dialog med församlingarna i Göteborg - utifrån de nya förutsättningar som följer av den nationella strukturutredningen. Som exempel på dessa nya förutsättningar kan nämnas;
    • Endast församling med egen ekonomi eller församling som ingår i pastorat, skall finnas efter januari 2014.
    • Pastoratet beslutar själva om församlingsindelningen i pastoratet.
    • Göteborgs kyrkliga samfällighet blir ett pastorat den 1 januari 2014.

Så långt PM:et.
Man uppmanar dessutom alla, med intresse för saken, att läsa den nationella utredningen. Kyrkomötet, kyrkans riksdag, kommer att ta beslut i frågan i november 2012. Tidsplanen är alltså radikalt annorlunda. Uppmaningen är att avvakta ”riksdagsbeslutet”.

Jaha, då är det bara att sätta sig ner och vänta? Nja, kanske inte. En viktig tanke är ju att begreppet församling ska ligga till grund för tankesättet i ny organisation. Församling är inte i första hand ett geografiskt begrepp, se ovan. Utan en gudstjänstfirande gemenskap.

Det är denna utmaning, som ska möta och bearbeta alla de rester av statskyrklig överhet, som fortfarande kan vara en mental tyngd att bära i stor otymplig organisation.

Det är denna utmaning som ska få ”världens mest sekulariserade folk” att förstå att det är inte tron vi har tappat, men orden och modet att uttrycka den. Om så än i blyga undanskuffade sammanhang.

Fortsättning följer...

1 kommentar:

  1. Här går det att läsa utredningen samt läsa artiklar och intervjuer med Hans-Olof Andrén som varit med i utredningen. Där finns också föredrag att se på webben.
    http://www.posk.se/viewNavMenu.do?menuID=626

    SvaraRadera