måndag 18 april 2011

Begreppsförvirring

Vid varje typ av omorganisation ställer sig alla omedelbart frågan: Vad betyder detta för mej?
De allra flesta avstår dock från att formulera frågan öppet. Men man bär den inom sig, men den blir likafullt en tung utgångspunkt för hur man förhåller sig allt det nya.

De som tar initiativ till omorganisationer har, när det blir dags att presentera sina omorganisationsförslag, redan för egen del fått frågan hyggligt besvarad. I den situationen ett privilegium. Men det innebär också att alla har inte samma utgångspunkt.

Frustrationsförminskning är i en sådan situation ett måste.

Nu står vi i vår församling med två utredningar om framtida struktur framför oss. Näsets församling är idag ett eget pastorat. Näsets församling ska inte kunna vara ett eget pastorat (Nationella betänkandet, Närhet och Samverkan). Näset är för litet att vara en egen församling (Göteborgs stifts diskussionsunderlag) utan borde nog bli ett distrikt. Näset borde kunna vara en egen församling men ingå i ett större pastorat (Närhet och Samverkan). På toppen av detta ska vi förhålla oss till organisationsformer som samfällighet, storpastorat, kontrakt, stift.

En enkel önskan vore naturligtvis att ordet ”församling” finge stå för samma sak i Göteborgs stift som i landet i övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar